НАУКА ОБРАЗОВАНИЯ - издательский дом

Switch to desktop

Материалы

ЭФФЕКТИВНОСТЬ ВЫРАЩИВАНИЯ И ФУНКЦИОНАЛЬНОЕ СОСТОЯНИЕ ЦЫПЛЯТ-БРОЙЛЕРОВ ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ ПРЕРЫВИСТОГО РЕЖИМА КОРМЛЕНИЯ В УСЛОВИЯХ ПОВЫШЕННОЙ ТЕМПЕРАТУРЫ ВОЗДУХА

 

Журнал «НАУЧНАЯ ЖИЗНЬ»  [СКАЧАТЬ СТАТЬЮ В PDF]
т. 14, вып. 5, май 2019 

Рубрика: РАЗВЕДЕНИЕ И СЕЛЕКЦИЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ЖИВОТНЫХ
Страницы:  750–757
DOI: 10.26088/INOB.2019.93.31135
   
Авторы: 

Мохамед Абдельхамид Салах Абдельхамид, аспирант кафедры «Зоотехния и технология переработки сельскохозяйственной продукции», ФГБОУ ВО «Астраханский государственный университет»: Россия, 414056, г. Астрахань, ул. Татищева, 20а.

Лозовский Александр Робертович, д-р биол. наук, профессор кафедры «Зоотехния и технология переработки сельскохозяйственной продукции», ФГБОУ ВО «Астраханский государственный университет»: Россия, 414000, г. Астрахань, ул. Татищева, 20а.

Тел.: (851-2) 24-66-85

E-mail: abdalhmed.salah@yahoo.com

   
Реферат:  Цель выполненного исследования состояла в установлении влияния прерывистого режима кормления (ПРК) на смертность, динамику показателей живой массы и ее прироста, структуру тушки, эффективность кормления и биохимические особенности цыплят-бройлеров при выращивании в условиях повышенной температуры воздуха. Эффективность выращивания и функциональное состояние цыплят‑бройлеров кросса «Росс‑308», начиная с суточного возраста, при воздействии ПРК (2, 3 и 4 часа без кормления днем) изучали унифицированными зоотехническими и биохимическими методами. В результате выполненного исследования было установлено, что смертность цыплят опытных групп за 35 сут выращивания была на 14,3–42,8% ниже, чем в контроле. Живая масса цыплят и ее прирост в опытных группах (1 и 2) в конце выращивания были больше контроля на 2,8–5,0%. Относительная масса потрошеной тушки у цыплят опытных групп увеличилась на 1,2–2,8% (p < 0,05), а относительная масса брюшного жира снизилась на 7,2%–28,9%. Воздействие ПРК привело к уменьшению потребления корма на 4,3%–13,6% и затрат корма на 1 кг прироста живой массы цыплят на 6,7%–13,4%, а также к повышению коэффициента переваримости сырого протеина на 1,0%–2,4%. При анализе влияния ПРК на биохимический статус цыплят-бройлеров оказалось, что содержание общего белка и альбумина сыворотки в опытах 2 и 3 выросли на 17,3–20,4%, но показатели содержания продуктов азотистого обмена (мочевой кислоты, креатинина) и активности ферментов переаминирования (АсАТ, АлАТ) в этих группах уменьшились. Содержание холестерина ЛПВП в опытных группах повысилось, при сравнении с контролем, на 14,1–41,2%; однако содержание холестерина ЛПНП снизилось на 8,6–18,78%. Уровень гликемии у цыплят в опытах 2 и 3 уменьшился на 23,9 и 28,9%, соответственно.
   
Ключевые слова: цыплята-бройлеры, тепловой стресс, прерывистый режим кормления, смертность, рост, конверсия корма, физиологическое состояние.
   

Список литературы:

1. Фисинин В. И., Кавтарашвили А. Ш. Тепловой стресс у птицы. Сообщение II. Методы и способы профилактики и смягчения: обзор // Сельскохозяйственная биология. – 2015. – Т. 50. – № 4. – С. 431–443.

2. Царев П. Ю., Донкова Н. В., Турицына Е., Г. Хемилюминесцентный анализ в оценке повреждающего действия температурного стресса у птиц // Вестник АПК Ставрополья. – 2017. – T. 28. – № 4. – С. 49–52.

3. Zhu Y. W., Li W. X., Lu L., Zhang L. Y., Ji C., Lin X., Liu H. C., Odle J., Luo X. J. Impact of maternal heat stress in conjunction with dietary zinc supplementation on hatchability, embryonic development, and growth performance in offspring broilers // Poultry Science. – 2017. – V. 96. – № 7. – P. 2351–2359.

4. De Antonio J., Fernandez-Alarcon M. F., Lunedo R., Squassoni G. H., Ferraz A. L. J., Macari M., Furlan R. L., Furlan L. R. Chronic heat stress and feed restriction affects carcass composition and the expression of genes involved in the control of fat deposition in broilers // The Journal of Agricultural Science. – 2017. – V. 155. – № 9. – P. 1487–1496.

5. Shamma T. A., Khalifa H. H., El-Shafei A. A., Abo-Gabal M. S. Mitigating Heat Stress in Broilers: 1- Effect of Feed Restriction and Early Heat Acclimation on Productive Performance // Middle East Journal of Applied Sciences. – 2014. – V. 4. – № 4. – P. 967–982.

6. Azis A., Berliana S., Afriani. Effects of feeding time restriction during the whole rearing period on the growth performance of broiler chickens // International Journal of Poultry Science. – 2019. – V. 18. – № 1. – P. 14–20.

7. Abu-Dieyeh Z. H. M. Effect of chronic heat stress and long-term feed restriction on broiler performance // International Journal of Poultry Science. – 2006. – V. 5. – № 2. – P. 185–190.

8. Boostani A., Ashayerizadeh A., Mahmoodian F. H., Kamalzadeh A. Comparison of the effects of several feed restriction periods to control ascites on performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens // Revista Brasileira de Ciência Avícola. – 2010. – V. 12. – № 3. – P. 171–177.

9. Barbour E. K., Tayeb I., Shaib H., Ibrahim I. M. Physiological and carcass traits in heat-stressed broilers differing in heat acclimatization, chemical or feed restriction treatments // Agriculture and Biology Journal of North America. – 2010. – V. 2. – № 1. – P. 65–74.

10. Farghly M. F. A., Alagawany M., Abd El-Hack M. E. Feeding time can alleviate negative effects of heat stress on performance, meat quality and health status of turkey // British poultry science. – 2018. – V. 59. – № 2. – P. 205–210.

11. Rajman M., Juráni M., Lamošová D., Máčajová M., Sedlačková M., Košťál L., Ježová D., Výboh P., Výboh P. The effects of feed restriction on plasma biochemistry in growing meat type chickens (Gallus gallus) // Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. – 2006. – V. 145. – № 3. – P. 363–371.

   
English version:

GROWTH EFFICIENCY AND FUNCTIONAL STATE OF BROILER CHICKENS WHEN USING THE INTERMITTENT FEEDING UNDER CONDITIONS OF HIGH AIR TEMPERATURE

Mohamed Abdelhameed Salah Abdelhameed, postgraduate student, Astrakhan State University, Astrakhan, Russia.

Lozovskiy Aleksandr Robertovich, Dr. of Biol. Sci., Prof., Astrakhan State University, Astrakhan, Russia.

Keywords: broiler chickens, heat stress, intermittent feeding regime, mortality, growth, feed conversion, physiological state.

Abstract. The purpose of the study was to determine the effect of intermittent feeding regime (IFR) on mortality, dynamics of live body weight and its growth, carcass structure, feeding efficiency and biochemical characteristics of broiler chickens when grown under conditions of high air temperature. Rearing efficiency and the chickens’ functional status of “Ross 308” cross broiler,starting from the age of one day, when exposed to IFR (2, 3 and 4 hours without feeding during the day), were studied using standard zootechnical and biochemical methods. As a result of the study, it was found that the chickens mortality in the experimental groups for 35 days of rearing was 14.3–42.8% lower than in the control group. The live body weight of chickens and itsincrease in the treared groups (1 and 2) were more than the control by 2.8–5.0% at the end of breeding. The  relative weight of the gutted carcass in the chickens of the experimental groups increased by 1.2–2.8% (p < 0.05), and the  relative weight of abdominal fat decreased by 7.2–28.9%. The impact of intermittent feeding regime led to a decrease in feed consumption by 4.3–13.6% and feed cost per 1 kg increase in live body weight of chickens by 6.7–13.4%, as well asto increase in crude protein digestibility factor by 1.0 –2.4%. When analyzing the effect of IFR on the biochemical status of broiler chickens, it turned out that the content of total protein and serum albumin in experiments 2 and 3 increased by 17.3–20.4%, but the indicators of nitrogen metabolism products (uric acid, creatinine) and enzyme activity transamination (AAT, ALAT) in these groups decreased. The levels of HDLcholesterol in the experimental groups increased, when compared with the control, by 14.1–41.2%; however, the content of LDL cholesterol decreased by 8.6–18.78%. Glycemia level in chickens in experiments 2 and 3 decreased by 23.9 and 28.9%, respectively.

REFERENCES

1. Fisinin V. I., Kavtarashvili A. Sh. Heat stress in birds. Post II. Methods and methods of prevention and mitigation: a review // Agricultural Biology. – 2015. – T. 50. – No. 4. – P. 431–443.

2. Tsarev P. Yu., Donkova N. V., Turitsyna E. G. Chemiluminescent analysis in assessing the damaging effects of temperature stress in birds // Bulletin of the APK of Stavropol. – 2017. – T. 28. – No. 4. – P. 49–52.

3. Zhu Y. W., Li W. X., Lu L., Zhang L. Y., Ji C., Lin X., Liu H. C., Odle J., Luo X. J. Impact of maternal heat stress in conjunction with dietary zinc supplementation on hatchability, embryonic development, and growth performance in offspring broilers // Poultry Science. – 2017. – V. 96. – No. 7. – P. 2351–2359.

4. De Antonio J., Fernandez-Alarcon M. F., Lunedo R., Squassoni G. H., Ferraz A. L. J., Macari M., Furlan R. L., Furlan L. R. Chronic heat stress and feed restriction affects carcass composition and the expression of genes involved in the control of fat deposition in broilers // The Journal of Agricultural Science. – 2017. – V. 155. – No. 9. – P. 1487–1496.

5. Shamma T. A., Khalifa H. H., El-Shafei A. A., Abo-Gabal M. S. Mitigating Heat Stress in Broilers: 1- Effect of Feed Restriction and Early Heat Acclimation on Productive Performance // Middle East Journal of Applied Sciences. – 2014. – V. 4. – No. 4. – P. 967–982.

6. Azis A., Berliana S., Afriani. Effects of feeding time restriction during the whole rearing period on the growth performance of broiler chickens // International Journal of Poultry Science. – 2019. – V. 18. – No. 1. – P. 14–20.

7. Abu-Dieyeh Z. H. M. Effect of chronic heat stress and long-term feed restriction on broiler performance // International Journal of Poultry Science. – 2006. – V. 5. – No. 2. – P. 185–190.

8. Boostani A., Ashayerizadeh A., Mahmoodian F. H., Kamalzadeh A. Comparison of the effects of several feed restriction periods to control ascites on performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens // Revista Brasileira de Ciência Avícola. – 2010. – V. 12. – No. 3. – P. 171–177.

9. Barbour E. K., Tayeb I., Shaib H., Ibrahim I. M. Physiological and carcass traits in heat-stressed broilers differing in heat acclimatization, chemical or feed restriction treatments // Agriculture and Biology Journal of North America. – 2010. – V. 2. – No. 1. – P. 65–74.

10. Farghly M. F. A., Alagawany M., Abd El-Hack M. E. Feeding time can alleviate negative effects of heat stress on performance, meat quality and health status of turkey // British poultry science. – 2018. – V. 59. – No. 2. – P. 205–210.

11. Rajman M., Juráni M., Lamošová D., Máčajová M., Sedlačková M., Košťál L., Ježová D., Výboh P., Výboh P. The effects of feed restriction on plasma biochemistry in growing meat type chickens (Gallus gallus) // Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. – 2006. – V. 145. – No. 3. – P. 363–371.

 

К содержанию»