НАУКА ОБРАЗОВАНИЯ - издательский дом

Switch to desktop

Главная

Научная жизнь 1-2015

 

СЕМЕНОВОДСТВО СОРТОВ ДВУКИСТОЧНИКА ТРОСТНИКОВОГО «ВИТЯЗЬ» И «БОГАТЫРЬ»

 

Уразова Любовь Дмитриевна, канд. с.-х. наук, ст. науч. сотрудник, зав. сектором многолетних трав, ФГБНУ «Сибирский научно-исследовательский институт сельского хозяйства и торфа РАН»: Россия, 634050, г. Томск, ул. Гагарина, 3.

Литвинчук Ольга Васильевна, канд. с.-х. наук, ст. науч. сотрудник, ФГБНУ «Сибирский научно-исследовательский институт сельского хозяйства и торфа РАН»: Россия, 634050, г. Томск, ул. Гагарина, 3.

 

Тел.: (382) 544-71-38

E-mail: Narym@mail2000.ru

 

Аннотация. В рамках исследования дополнительных возможностей развития сельскохозяйственного производства в климатических зонах с экстремальными климатическими условиями одной из ключевых проблем является обеспеченность кормовой базой. В условиях Западной Сибири с экстремальными погодными условиями большое значение в кормопроизводстве играют многолетние травы. Кроме решения проблемы производства сбалансированных кормов для животноводства, они способны обеспечивать сохранение почвенного плодородия, повышение экологической безопасности и устойчивости растениеводства. Выполняя кроме кормовой еще и почвозащитные функции, многолетние травы противодействуют антропогенному и техногенному разрушению природной среды. В работе рассмотрены биологические особенности и хозяйственно-ценные признаки двукисточника тростникового, первичные звенья семеноводческого процесса, приведены основные характеристики (продолжительность вегетационного периода, кормовая и семенная продуктивность, биохимические показатели) и особенности семеноводства сортов двукисточника тростникового селекции ГНУ СибНИИСХиТ.

 

Ключевые слова: двукисточник тростниковый, вегетационный период, урожайность, семеноводство, агротехника.

 

SEED FARMING OF CANARY GRASS ARUNDINACEOUS BREEDS “VITYAZ'” AND “BOGATYR'”

 

Urazova Ljubov Dmitrievna, Cand. Of Agr. Sci., senior researcher, head of perennial grasses sector, Siberian research institute of agriculture and peat of the RASc. Russia.

Litvinchuk Olga Vasiljevna, Cand. Of Agr. Sci., senior researcher, Siberian research institute of agriculture and peat of the RASc. Russia.

 

Keywords: canary grass arundinaceous, vegetative period, productivity, seed farming, agrotechnology.

 

This article is devoted to the questions of cultivation of two breeds of canary grass arundinaceous (“Vityaz'” and “Bogatyr'”) created in Narymsky department of selection and seed farming of the State scientific institution «Siberian Research Institute of Agriculture and Peat» of Rosselkhozakademiya. One of the main problems of researching additional opportunities of development of agricultural production in climatic zones with extreme climatic conditions is food supply assurance. Perennial grasses play a great role in forage production in the conditions of Western Siberia with extreme weather conditions. Besides solving the problem of the balanced forages production for cattle breeding, the authors note the ability to provide preservation of soil fertility, increase of ecological safety and plant growing stability. Researchers note that perennial grasses counteract anthropogenous and technogenic destruction of environment carrying out soil-protective functions apart from fodder functions. Biological features and economically valuable characteristics of canary grass arundinaceous and primary links of seed-growing process are examined in this work and the main characteristics (duration of vegetative period, fodder and seed efficiency, biochemical indicators) and features of seed farming of breeds of canary grass arundinaceous breeding of State scientific institution “Siberian Research Institute of Agriculture and Peat” are given. A special attention is paid to the temperature conditions: it is possible to couch freshly harvested seeds at variable temperatures then seeds sprout though for a long period but simultaneously and have, as a rule, high viability. At the same time authors mark out the tendency of seeds to fall and a very short period of their maturing as the main problem. Thus harvesting convenience is emphasized: canary grass arundinaceous crops don’t lodge and are reaped well by combine harvesters of all types. Harvesting is carried out by direct combining on a high cut so that whisks with stalks and the smallest amount of leaves which complicate the thresh and cleaning of seeds got into the harvester barrel.

 

  

ЗООТЕХНИЯ

 

 

ВЛИЯНИЕ СВЧ-ОБЛУЧЕНИЯ ДМВ-ДИАПАЗОНА НА УРОВЕНЬ БАКТЕРИАЛЬНОЙ ОБСЕМЕНЕННОСТИ И СОРТНОСТЬ СЫРОГО МОЛОКА КОРОВ

 

Семиволос Александр Мефодьевич, д-р ветеринар. наук, профессор кафедры «Терапия, акушерство и фармакология», ФГБОУ ВПО «Саратовский государственный аграрный университет им. Н. И. Вавилова»: Россия, 410012. г. Саратов, Театральная пл., 1.

Студникова Евгения Андреевна, соискатель кафедры «Терапия, акушерство и фармакология», ФГБОУ ВПО «Саратовский государственный аграрный университет им. Н. И. Вавилова»: Россия, 410012, г. Саратов, Театральная пл., 1.

 

Тел.: (845-2) 23-32-92

Е-mail semivolos-am@yandex.ru

 

Аннотация. Для решения поставленной задачи разработан был разработан прибор Акватон-02, основанный на использовании низкоинтенсивного ЭМИ на частоте резонансной прозрачности водных сред в дециметровом диапазоне. В основе научно-технического решения лежит эффект резонансно – волнового колебания молекул водных кластеров, исключающий нарушение водородных связей молекул воды. СВЧ-облучение молока от коров, больных субклиническим маститом в ДМВ диапазоне электромагнитных волн с помощью прибора Акватон-02, обладает четко выраженным бактерицидным действием на микрофлору. Наиболее сильно выражены бактерицидные свойства СВЧ-излучения при экспозиции в 30 и 40 минут. При этом количество мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов (КМАФАнМ) в молоке снижается в 20–33 раза. Поскольку существенно снижается число жизнеспособных клеток КМАФАнМ и продуктов их жизнедеятельности, происходит повышение качества молока, что очень важно для хозяйств, занимающихся молочным скотоводством. Экспериментальными исследованиями установлено, что после применения резонансно-волнового СВЧ-излучения ДМВ диапазона с помощью прибора Акватон – 02, число проб молока 1 сорта повышается на 14,28%, а 11 сорта на 75,0%. Причем, после СВЧ-облучения отсутствовали пробы молока, которые до СВЧ-облучения имели 111 сорт.

 

Ключевые слова: СВЧ-облучение, ДМВ-диапазон, редуктазная проба, резазуриновая проба, КМАФАнМ, «Акватон-02».

 

INFLUENCE OF MICROWAVE UHF RADIATION ON THE LEVEL OF BACTERIAL NUMBER AND GRADE OF RAW COW MILK

 

Semivolos Aleksandr Mefodjevich, Dr. of Vet. Sci., Prof. of “Therapy, obstetrics and pharmacology” department, Saratov State agrarian university named after N. I. Vavilov. Russia.

Studnikova Evgenija Andreevna, applicant of “Therapy, obstetrics and pharmacology” department, Saratov State agrarian university named after N. I. Vavilov. Russia.

 

Keywords: wave radiation, UHF, reductase test, resazurin test, mesophilic aerobic and optionally anaerobic microorganisms, Akvaton-02.

 

The purpose of research is the study of use of resonant and wave UHF radiation to improve the quality of milk. The object of research is the milk of 20 apparently healthy lactating cows with subclinical mastitis. To fulfil the objective there has been developed the device called Akvaton-02 which is based on the use of low-intensive electromagnetic radiation at a frequency of resonant transparency of water environments in the decimeter range. The scientific and technical decision comes from the effect of resonant and wave molecular vibration of water clusters excluding the violation of hydrogen connections of water molecules. Microwave radiation of cow milk having subclinical mastitis exposed to UHF electromagnetic waves of Akvaton-02, possesses highly bactericidal action on microflora. Bactericidal properties of microwave radiation lasting for 30 or 40 minutes are the highest. Thus the quantity of mesophilic aerobic and optionally anaerobic microorganisms in milk becomes 20-33 times less. As the number of viable cells of mesophilic aerobic and optionally anaerobic microorganisms and their waste products significantly decreases, the quality of milk improves which is very important for dairy cattle breeding farms. Materials of the conducted research show that the microwave radiation of milk of various grades by means of Akvaton-02 leads to milk improvement. It is experimentally established that after using resonant and wave UHF radiation of Akvaton-02, the number of grade 1 milk tests increases by 14,28%, and grade 11-by 75,0%. Moreover, after microwave radiation there were no milk tests which grade 111 had before microwave radiation.

 

 

ВЛИЯНИЕ ПРОБИОТИЧЕСКОГО ПРЕПАРАТА «ВЕТОМ 1.1» НА РАЗВИТИЕ И МЯСНУЮ ПРОДУКТИВНОСТЬ ЯГНЯТ

 

Бирюков Олег Игрисович, канд. с.-х. наук, доцент кафедры «Технология производства и переработки продукции животноводства», ФГБОУ ВПО «Саратовский государственный аграрный университет им. Н. И. Вавилова»: Россия, 410012, г. Саратов, Театральная пл., 1.

Бирюкова Оксана Петровна, канд. ветеринар. наук, доцент кафедры «Паразитология, эпизоотологии ветеринарно-санитарная экспертиза», ФГБОУ ВПО «Саратовский государственный аграрный университет им. Н. И. Вавилова»: Россия, 410012, г. Саратов, Театральная пл., 1.

 

Тел.: (845-2) 23-32-92

E-mail: agoltsov-saratov@ya.ru

 

Аннотация. Изучено влияние пробиотического препарата «Ветом 1.1» на развитие и мясную продуктивность баранчиков ставропольской породы. Установлено, что его применение стимулирует развитие и повышает отдельные показатели мясной продуктивности. К 8-месячному возрасту живая масса у животных опытной группы была больше, чем в контрольной, на 4,9%, по ширине и обхвату груди в 8-месячном возрасте животные опытной группы превосходили баранчиков контрольной. Ширина груди была больше на 2,5 см (Р > 0,99), обхват груди, соответственно, на 2,3 см (Р > 0,99). Молодняк опытной группы по ряду показателей мясной продуктивности имел достоверное преимущество перед сверстниками контрольной. Предубойная масса у них была больше на 1,67 кг, или 4,8%, масса охлажденной туши – на 7,0%, внутреннего жира – на 23,8%. По убойной массе превосходство соответственно составило 1,17 кг, (108%), убойному выходу – 1,29%.

 

Ключевые слова: ягнята, развитие, живая масса, пробиотики, мясная продуктивность.

 

INFLUENCE OF THE PRO-BIOTIC PREPARATION “VETOM 1.1” ON THE DEVELOPMENT AND MEAT PRODUCTIVITY OF LAMBS

 

Birjukov Oleg Igrisovich, Cand. of Agr. Sci., Ass. Prof. of “Technology of producing and processing animal breeding products” department, Saratov State agrarian university named after N. I. Vavilov. Russia.

Birjukova Oksana Petrovna, Cand. Of Vet. Sci., Ass. Prof. of “Parasitology, epizootology and veterinary-sanitary inspection” department, Saratov State agrarian university named after N. I. Vavilov. Russia.

 

Keywords: lambs, development, body weight, probiotics, meat productivity.

 

There has been studied the influence of the pro-biotic preparation “Vetom 1.1” on the development and meat productivity of Stavropol lambs. The active supplement of the studied preparation is Basillus subtilis bacteria (strain RNCIM B-7092) which are transformed by plasmid PBMB 105 and capable to produce human leucocytal alpha 2 - interferon. 1 g of Vetom 1.1 contains 1х106 CFU (colonyforming units) living microbic cells of bacteria strain RNCIM Bacillus subtilis. The research was conducted on the left-bank area of Saratov region, commercial herd of Stavropol sheep. It is established that the use of this preparation stimulates development and increases some indicators of meat productivity. The 8-month animals of the experimental group had 4,9 % of body weight more than those animals which were in the control group, the 8-month animals of the experimental group surpassed in width and chest girth. Chest width was 2,5 cm more (Р > 0,99), chest grith was 2,3 cm more (Р >0,99). According to certain indicators of meat productivity the young of the experimental group had advantage over the animals of the same age in the control group. Their finish weight was 1,67 kg or 4,8% more, chilled carcass weight was 7,0% more, visceral fat was 23,8% more. The dressed weight was 1,17 kg or 108% more, the slaughter yield was 1,29% more. The article contains the data presented in the tables which allows to draw conclusions  concerning these or those indicators about meat productivity of lambs and also about varietal and morphological composition of carcasses.

 

 

ВЛИЯНИЕ ЖИВОЙ МАССЫ ПОРОСЯТ ПРИ РОЖДЕНИИ НА ПРОДУКТИВНЫЕ ПОКАЗАТЕЛИ

 

Зацаринин Анатолий Анатольевич, канд. с.-х. наук, доцент кафедры «Технология производства и переработки продуктов животноводства», ФГБОУ ВПО «Саратовский государственный аграрный университет им. Н. И. Вавилова»: Россия, 410012, г. Саратов, Театральная пл., 1.

 

Тел.: (845-2) 69-23-46

E-mail: zacarinin_a@mail.ru

 

Аннотация. Статья посвящена одной из важных животноводческих проблем – влиянию живой массы поросят при рождении на продуктивные показатели. Крупноплодность свиноматок – важный селекционный признак, который непосредственным образом способен влиять на жизнеспособность и сохранность поросят в подсосный период, величину их живой массы при отъеме и последующую скороспелость при выращивании на ремонт основного стада или производства свинины. Вес поросят при рождении или крупноплодность свиноматок является важным показателем воспроизводства, которому, к сожалению, не всегда уделяют должное внимание. Представлены результаты влияния живой массы поросят при рождении на продуктивные показатели у свиней различного происхождения. Отмечено увеличение сохранности молодняка в подсосный период, динамики роста на протяжении всего периода выращивания, скороспелости с повышением живой массы поросят при рождении.

 

Ключевые слова: крупная белая порода свиней, PIC, ландрас, крупноплодность, продуктивность, корреляция.

 

INFLUENCE OF PIGLETS’ LIVE WEIGHT AT BIRTH ON PRODUCTIVITY INDICES

 

Zatsarinin Anatolij Anatoljevich, Cand. of Agr. Sci., Ass. Prof. of “Technology of producing and processing animal breeding products” depart-ment, Saratov State agrarian university named after N. I. Vavilov. Russia.

 

Keywords: heavy white breed of pigs, PIC, landrace, largefetusness, productivity, correlation.

 

High percentage of neonatal piglets with low live weight can cause serious economic damage to the branch of industrial and pedigree swine-breeding. Very often, at industrial swine-breeding complexes they simply slaughter piglets with low weight in order to cut the production cost. The article is devoted to one of the important stock-raising problems – influence of the live weight of piglets on the productive indices. Sows’ largefetusness is an important breeding trait, which can directly influence piglets’ viability and safety during the suckling period, the size of their live weight at weaning and later the following early maturation at raising them for the reproductive herb remounting or for pork production. Piglets’ weight at birth or sows’ largefetusness is an important index of reproduction, which, unfortunately, is not always given enough consideration. The article is based on the scientific and production experiment, arranged at LLC “Kulikovskoje” in the Volskij district of the Saratov region. The experiment was aimed at the study of the influence of piglets’ weight at birth on the following productivity of youngsters during the suckling period, and their raising until the lead time at the age of 8 months on the livestock population of pigs of the heavy white breed of the domestic origin, of the specialized line of the PIC company and the landrace breed. To achieve this aim six groups of piglets, each of them including 15 head, were formed. The I, II and the III groups included piglets of different origin with the live weight at birth equal to 0,7 up to 1,2 kg; while the IV, V ant the VI groups included piglets weighing 1,2 or more. The results of the influence of piglets’ live weight at birth on productive indices of pigs of different origin are presented. The increase of youngsters’ safety during the suckling period, dynamics of their growth during the whole raising period, early maturation with growing live weight of piglets at birth are noted.

 

 

МЯСНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ И КАЧЕСТВО МЯСА СВИНЕЙ ПРИ РАЗНЫХ СОЧЕТАНИЯХ ПОРОД В ПОВОЛЖЬЕ

 

Джунельбаев Есен Тлеубаевич, д-р с.-х. наук, заслуженный зоотехник РФ, ФГБНУ «Научно-исследовательский институт сельского хозяйства Юго-Востока»: Россия, 410010, г. Саратов, ул. Тулайкова, 7.

 

Тел.: (845-2) 64-76-88

Е-mail: sarkazax@mail.ru

 

Аннотация. Производство товарной свинины основывается, как правило, на межпородном скрещивании и(или) гибридизации. Основной материнской породой в региональных зональных системах разведения выступает крупная белая порода, обладающая крепкой конституцией и хорошими воспроизводительными качествами. В качестве отцовских форм при этом выбираются породы мясного направления продуктивности. Целью данного исследования является выявление повышения мясных качеств подсвинков, полученных при сочетании разных пород с использованием хряков мясного направления продуктивности. По результатам проведенной работы делается вывод о том, все варианты двух- и трехпородного скрещивания способствуют повышению мясных качеств помесного молодняка. В мясе помесных животных наблюдается повышенное содержание протеина и пониженное – жира, кроме того, оно отличается большей влагоемкостью и содержанием рН.

 

Ключевые слова: либридизация, мясная порода свиней, подсвинки, мясные качества, свинина.

 

MEAT PRODUCTION AND THE QUALITY OF MEAT OF PIGS IN THE CASE OF DIFFERENT COMBINATIONS OF BREEDS IN THE VOLGA REGION

 

Dzhunelbaev Esen Tleubaevich, Dr. of Agr. Sci., honoured zootechnician of the RF, Research institute of agriculture of the South-East, Russia.

 

Keywords: hybridization, meat breed of pigs, gilts, meat-making qualities, pork.

 

Production of marketable pork in the majority of countries with developed pig-breeding is based, as a rule, on crossbreeding and hybridization. The large white breed possessing strong constitution and high reproductive qualities serves as the main maternal breed in regional zone systems of breeding. As fatherly forms they choose breeds of the meat direction of efficiency. The objective of this research is identification of increase of meat-making qualities of gilts obtained by the combination of different breeds and with the use of male pigs of the meat direction of efficiency. Research and production experiments were conducted by the unlimited liability company «Krutoje» (the first stage) and agricultural complex «Mikhaylovskoje» (the second stage). The examination of meat-making qualities of experimental animals showed that meat-making qualities were most expressed in animals of the combination (KBxL) хL. The maximal meat yield in half carcasses was given by gilts (KBxL) хL – 60,3%, then follows (KBxL) хD – 60,1%, further on KBxL – 59,8% (against 57,9% of the control group). The comparative assessment of breed compatibility according to their meat-making qualities shows that the superiority in connection with the area of “muscular eye” and with the mass of fore end as well as the least thickness of fat of threebreed crosses is explained by genotypes of the breeds under the study. Alongside with meatmaking qualities examination of thoroughbred and crossed gilts we also examined the quality of meat. The results of the research prove that all variants of two - and three-pedigree crossing promote growth of meat-making qualities of crossed young animals. Meat of crossed animals has high concentration of protein and low content of fat, it is notable for the increased water-binding capacity and high рН level that points to the high quality of pork.